Плановете на бившия главен стратег на Тръмп Стив Банън да завладее Европарламента

...
Плановете на бившия главен стратег на Тръмп Стив Банън да завладее Европарламента
Коментари Харесай

Популисткият поход на Стив Банън към Европарламента: какво може да го спре

Плановете на някогашния основен пълководец на Тръмп Стив Банън да завладее Европарламента с популисти на идващите избори през май 2019 година може да претърпят провал заради законодателни спънки.
 Стив Банън ще оказва помощ на Орбан за Евроизбори 2019  Мозъкът зад оръжието за психически войни, донесло победа на Тръмп и Брекзит  Тръмп уволни основния си пълководец
В навечерието на евроизбори 2019 Банън се зае с огромно политическо инженерство в няколко страни в Европейски Съюз, измежду които Унгария, Германия, Италия, Франция, Швеция. Целта е да се построи мрежа от популистки националистически обединения, наречена Движението (The Movement), с център в Брюксел. Центърът ще съветва партиите съмишленички по пътя им към Европейския парламент. Крайната цел е разцеплението на Европейски Съюз.

Дейността на Банън обаче се оказва противозаконна или най-малко съществено възпрепятствана в 9 от 13-те страни, в които възнамерява акции, демонстрира неколкомесечно следствие на " Гардиан ". 

Посланията на европейската акция на Банън носят риториката на Тръмп от последните президентски избори в Съединени американски щати. Стремят се към угнетените от елитите " елементарни хора " и претендират, че  " народът " има единна воля и интерес. " Вашите деца ще са небогати, а внуците ви ще са просяци ", крещи той от микрофона.

" Когато Наполеон заповядва на армията си да завладее Виена, задачата е била точно Виена. Месец май 2019-а е точно Виена ", споделя самият Банън пред кореспондент на " Гардиан ".

В различен диалог в лондонски хотел, където показва концепцията си, Банън афишира: " Ще превземем Европейски Съюз ".  Той сравнява съюза и глобализма с върколак. " Ако прободем вампира, всичко ще стартира да се разпада. "

Банън твърди, че не прокарва непознато въздействие. " Различен съм от Русия или Китай. Аз съм просто частно лице. Не съм обвързван с Белия дом. "

Бивш капиталов банкер с персонално положение от 50 милиона $, стратегът финансира самичък активността си. Планира да похарчи милиони, с цел да съветва националистки крайнодесни обединения, давайки им достъп до социологически данни, препоръки за приложимост на обществените мрежи, избора на претенденти за евродепутати. Тази помощ в доста страни се преглежда като " подаяние в натура ". Професионални услуги, които имат парично измерение и са финансирани от задграничен източник, са неразрешени във Франция, Испания, Полша, Чехия, Унгария и Финландия. В Германия и Австрия законодателството изисква дарения в натура да бъдат оценени в парично отношение, като такива се позволяват единствено в лимитирани размери.

През октомври Банън споделя пред " Гардиан ", че към този момент е похарчил 1 милион $ за социологически проучвания, които ще даде на популистите. Това е най-мащабното европейско социологическо изследване и ще бъде употребявано за таргетиране на гласоподаватели. Според Банън до изборите разноските ще скочат до сред 5 и 15 млн. $.



Микаел Модрикамен

Основен сътрудник на Банън в Европа е белгийският крайнодесен политик Микаел Модрикамен. Собствената партия на Модрикамен обаче е получила възбрана от белгийското законодателство да одобри помощ от Движението. Белгиецът признава, че тази вест е объркала проектите му. Не е очаквал и че сходни спънки може да зародят в други страни. Засега единствено в Италия законът е по-либерален, въпреки да се чака това да бъде коригирано скоро. Дейността на Банън не е противозаконна в Дания и Холандия, само че набелязаните от него обединения там са отклонили съдействие с него, споделя английското издание в следствието си. Засега остават две страни, където американецът има по едно и също време комфорт със законодателството и контрактувани партньори - Холандия и Италия.

Микаел Модрикамен, на собствен ред, отхвърля да води Европа по пътя, по който минава тя през 30-те, преди началото на Втората международна война. " Вярвам, че това ще е разграничителната линия, която ще очертае бъдещето за идващите 30-40 години. От една страна е западният, глобалистки метод - на Макрон, Обама, Меркел. От друга, са суверенистите - Салвини, Орбан, Тръмп и нашето Движение ", споделя той в изявление. " Но ние не се считаме за придвижване на страната на Тръмп, Салвини или Орбан. Ние сме на страната на елементарния човек ", прибавя белгиецът.

Към момента няма данни Банън да е контактувал с обединения от България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР